Agenda

Hieronder onze volledige kalender met alle data van belangrijke events.

sep
19
wo
Theatertraining @ ZID Theater
sep 19 @ 18:00 – 21:00

De theatertraining van ZID Theater op woensdagavond (18.00 – 21.00 uur) is weer van start. In een super creatieve sfeer onderzoeken we de kracht van verhalen, bewegingen, liederen en menselijk contact. Hieruit ontstaan nieuwe presentaties en voorstellingen. De training is geschikt voor geïnteresseerden in theater van onderzoek en experiment. Stadsbewoners, professionals en semi-professionals.

Heb je interesse? Neem contact met ons op voor een kennismaking.

sep
22
za
ONZE VRIJHEID, THEATERTOUR | ZID Theater, Teatr Brama. POD Teatar | NL/EN | @ Voedseltuin
sep 22 @ 14:00

Onze vrijheid, theatertour

Eindpresentatie – Wandelroute van Voedseltuin naar de buurt. Nederlandse en internationale optredens rondom het thema vrijheid. Voedseltuin i.s.m. Theaterstraat

Ga mee op wandeltocht door Amsterdam-Noord, treed in de voetsporen van uw begeleider of laat u meenemen aan de hand, de keuze is aan u. Iedere deelnemer loopt afzonderlijk mee met een begeleider, die op drie momenten vertelt hoe hij/zij (on)vrijheid ervaart. Bij de laatste stop kan de deelnemer vragen over vrijheid beantwoorden. Weer terug bij de Voedseltuin wisselt u van begeleider, loopt u een andere route en krijgt u een ander persoonlijk perspectief op vrijheid te horen en te zien. Aan het einde kan er worden nagepraat, onder het genot van een drankje. De eindpresentatie – wandelroute gaat drie keer van start.

Reserveren: info@voedseltuinijplein.nl

Credits
Regie: Anouke de Groot

sep
23
zo
Opening: De Nieuwe Vrijheid | NL/EN | @ Podium Mozaïek
sep 23 @ 16:00

ZID THEATER I.S.M. FESTIVALPARTNERS

De nieuwe vrijheid is een multidisciplinair programma van het ZID Theater, waar theater, muziek, dans en bijzondere gasten de kracht van vrijheid in deze tijden bevragen.

Veertig Amsterdamse deelnemers, spelers en zangers tussen de 12 en 80 jaar laten korte previews zien van de voorstellingen die in de week van het festival 23 t/m 30 september te zien zijn op verschillende locaties in de stad.

In deze voorstellingen werken buurtacteurs samen met nationale en internationale dansers, acteurs en zangers en brengen eigen ervaringen en fascinaties op het podium. De internationale gasten komen uit Polen, Griekenland, Denemarken, Marokko en Servië. Deze culturele veelzijdigheid kan niet anders dan resulteren in een kleurrijk en energiek theatraal programma. We leven in totaal verschillende maatschappelijke werelden, maar hebben we dan meer of minder vrijheid? Is vrijheid voor mij anders dan vrijheid voor ons? Uitgangspunt is de gedachte dat je mag zijn wie je bent, rekening houdend met anderen en de omgeving. Dit klinkt makkelijker dan het is. Hoe doen we dat met elkaar? Dit is de centrale vraag, die regisseuse Karolina Spaic van het ZID Theater wil delen met kunstenaars, gasten en buurtbewoners tijdens het internationale ExploreZ festival 2018.

Moderator van het programma is aanstormend talent Yasmine Moussaid. Onder de gasten bevinden zich de bijzondere Nederlands- Marokkaanse zangeres Karima El Fillali en hiphop danser Osni Seye. Zij treden samen op met acteurs Sebo Bakker, Claribel Rodriguez en dansers Jos Daamen en Ista Putrantro van het ZID Theater.

Credits:
Samenstelling programma: Karolina Spaic
Moderator: Yasmine Moussaid

Met: Brama Theater (Polen), Omma Studio Theater (Griekenland), POD Theater (Servië); DAR Amsterdam (Marokko), ZID Theater (Nederland), Osni Seye (Senegal- Italië), Karima El Fillali (Nederland)

Tickets: Podium Mozaïek
Buurtbewoners met postcodes 1055, 1056, 1057, 1061 en 1063 krijgen 2,50 korting op de toegangsprijs. Kaarten zijn op vertoon van adres verkrijgbaar bij de ticketbalie van Podium Mozaïek.

Prijzen:
Normaal € 7.50
Buurtbewoners € 5.00

sep
24
ma
WORKSHOP | Karolina Spaic en Daan Bosch, ZID Theater |ENG / NL | @ ZID Theater
sep 24 @ 10:00

De theatermakers van ZID nemen je mee in een super creatieve sfeer waarin we de werkprincipes achter ons theaterwerk onderzoeken. De kracht van geïmproviseerde verhalen, beweging, zang en menselijk contact staan hierin centraal. We laten je zien hoe er vanuit improvisatie nieuw materiaal voor voorstellingen kan ontstaan. Elke speler heeft een eigen unieke kwaliteit die door deze aanpak naar voren komt.

Reserveren: reserveringen@zidtheater.nl (toegang gratis)

 

BREAD AND TALKS: Van de bron naar het verleden | Jan Ferslev | ENG / NL | @ ZID Theater
sep 24 @ 16:00
FILM: THE ART OF THE IMPOSSIBLE | ENG | @ ZID Theater
sep 24 @ 19:30

The Art of the Impossible –The Long Journey of Eugenio Barba and Odin Teatret is de titel van een nieuwe documentaire van de Noorse filmregisseuse Elsa Kvamme.

Zie hier de Engelse trailer

Voor haar film heeft zij kunnen putten uit een schat aan documenten, waaronder filmfragmenten en foto’s die nog niet eerder werden vertoond. De documentaire vertelt het fenomenale verhaal van Odin Teatret en Eugenio Barba vanaf het allereerste begin in een vochtige bunker in Oslo tot aan de veelzijdige laboratoriumprojecten die vandaag de dag in Holstebro, Denemarken, plaatsvinden.

“In theater betekent optreden dat je in tijd en ruimte ingrijpt om iets te veranderen en zelf ook te veranderen.” – Eugenio Barba

The Art of the Impossible beleefde zijn première tijdens het Porsgrunn International Theatre Festival in juni 2017. ExploreZ Festival heeft de eer de Nederlandse première te mogen presenteren.

Locatie: ZID Theater
reserveringen@zidtheater.nl

 

ITHAKAZA CULTUURPODIUM | ENG @ Zid Theater
sep 24 @ 21:00

Een multidisciplinair evenement, waarin de disciplines theater, dans, muziek en storytelling elkaar afwisselen. Een afwisselend programma met makers uit eerdere edities van festival ExploreZ maar ook met gastoptredens van nieuwe, jonge, talentvolle makers. Laat je verrassen door alle talenten die schitteren op het podium. Elke avond brengt weer nieuwe optredens.

Reserveren: reserveringen@zidtheater.nl (toegang gratis)

sep
25
di
WORKSHOP | OMMA studio theater (GR) ENG / NL | Reserveren: via ZID @ Zid Theater
sep 25 @ 10:00

OMMA Studio Theatre, opgericht in 1996, introduceert nieuwe theatrale codes en onderzoekt hoe theater kan functioneren in de wereld van vandaag. OMMA maakt o.a. locatietheater in niet-theatrale ruimtes, zoals verlaten gebouwen.

Theatre; a seperate reality, is een workshop voor body-and-voice-expression. Aan de hand van traditionele zang en dans uit Griekenland verkennen de deelnemers verschillende soorten van energie, eigenschappen en aanwezigheid. Maar vooral is deze workshop een gelegenheid om elkaar te ontmoeten, uit te wisselen en samen een ‘aparte werkelijkheid’ te betreden.

Antonis Diamantis is acteur en directeur van het OMMA Studio Theatre uit Kreta. Hij verkent in zijn werk de relatie tussen theater en ceremonie.

Reserveren: reserveringen@zidtheater.nl (toegang gratis)

BREAD AND TALKS: Women in theatre, The Magdalena Project – International Network of women in theatre ENG / NL | Reserveren: via ZID @ ZID Theater
sep 25 @ 16:00

De theatermakers van ZID nemen je mee in een super creatieve sfeer waarin we de werkprincipes achter ons theaterwerk onderzoeken. De kracht van geïmproviseerde verhalen, beweging, zang en menselijk contact staan hierin centraal. We laten je zien hoe er vanuit improvisatie nieuw materiaal voor voorstellingen kan ontstaan. Elke speler heeft een eigen unieke kwaliteit die door deze aanpak naar voren komt.

Reserveren: reserveringen@zidtheater.nl (toegang gratis)

 

CONFERENTIE DEEL 1| CONFERENTIE KUNST EN MAATSCHAPPIJ IN TRANSITIE | Buurtcommunities | ENG / NL @ Pakhuis de Zwijger
sep 25 @ 20:00

Stadsbewoners gaan in gesprek met kunstenaars, politici, maatschappelijke organisaties, opleidingen en stedelijke ontwikkelaars over het thema Meemaakkunst. Op zoek naar een nieuwe definitie van ‘participatiekunst’.
De bewoners krijgen een steeds grotere rol in een co-creatief proces en worden daarmee ‘mede-eigenaar’ van een voorstelling, expositie of festival. Wat zijn de mogelijkheden voor deze nieuwe ontwikkelingen? Waar liggen de kansen en waar de obstakels, wat is het toekomstperspectief? Van wie is de gezamenlijke kunst die nu ontstaat eigenlijk en hoe gaan we daarmee om?

Deelnemende gasten | Participating: guests: An van den Bergh (DEMOS, ENTER festival Belgie), Karolina Spaić, Sebo Bakker, Daan Bosch (ZID Theater), Willem van der Craats (Bureau Point),

Diane Elshout (Moving Arts Project), Sandra Trienekes (Urban Paradoxes), Irene Lips (Jeugdtheaterschool Zuid-Oost), Ricky Middendorp (Laaktheater), Alessandra Ghiglione (Social and Community Theatre, Turijn, Italië), Jenny Chrissi (BRAMA Teatrt, Polen) Irena Ristic (hop.la! Servië/Serbia), Ljubica Beljanski Ristic (BITEF Polyphony Festival, Belgrado, Servië/Serbia), Frans Kanters

Reserveren via www.pakhuisdezwijger.nl.